Блог

Как стресът влияе на чревното здраве и храносмилането

in Избрани публикации, Пълноценно хранене, Холистично здраве 27.12.2020

Знаеш ли, че бактериите в тялото ти усещат, когато си стресиран. Ако си изнервен от уличното задръстване, от бъркотията, която са направили децата, притесняваш се за близък човек или трупаш напрежение поради много ангажименти, организмът ти отделя два хормона на стреса – кортизол и адреналин.  Те не само спират растежа на добрите бактерии и стимулират размножаването на вредните бактерии, но и са пряка причина за пропускливост на червата.

Нервната ни система има два дяла, които не могат да функнционират по едно и също време. Парасимпатиковата нервна система кара тялото да “почива и храносмила”. Симпатиковата нервна система, която отговаря за стресовата реакция, подготвя тялото да се бие или да бяга. Когато се храним в спокойна обстановка, седнали на маса, дъвчейки продължително време всяка хапка и наслаждавайки се на храната, кръвта е съсредоточена в храносмилателната система и помага на стомаха да произвежда солна киселина, да храносмила и на чревните лигавици да усвояват хранителните вещества.

При възникване на стресова ситуация, дори ние да не я усещаме като такава, кръвта започва да се стича към крайниците ни, така че да можем да се бием или да избягаме и храносмилането и усвояването спират. Стресова ситуация по време на хранене може да бъде неприятен разговов, бързо хранене, ядене на крак, гледане на телевизия или телефона, мислене негативни мисли и др.

Липсата на достатъчно солна киселина в стомаха е главната причина за непълноценно усвояване на много витамини и минерали, което води до натрупване на дефицити. Солната киселина също убива микробите и когато не е в достатъчно количество, микробите преминават в червата и нарушават баланса на микробиома.  Когато стомахът и тънките черва не успяват добре да се справят с храносмилането, недобре смляната храна постъпва в дебелото черво. Бактериите там започват да храносмилат остатъците храна и в този процес се произвеждат токсини. Токсините водят до ферментация и гниене, което води до симптоми като подуване, къркорене, газове. Това води до възпаление и създаване на малки пукнатини в чревната стена, което позволява големи несмлени молекули да влезнат в кръвния поток и в някакъв момент това може да доведе до алергични реакции.

Нека обобщя до какви неприятни последствия води прекомерния стрес в храносмилателната ни система.

Прекомерният стрес води до:

  • намалено производство на стомашна киселина;
  • влошена абсорбация на хранителните вещества;
  • преминаване на бактерии в червата, които нарушават баланса на микробиома;
  • намален приток на кръв към храносмилателния тракт – 4 пъти по-малко;
  • понижени нива на ензимите в червата – до 20 000 пъти по-малко;
  • мозъкът изпраща сигнали до стомаха и червата и се спира храносмилателния процес;
  • в дебелото черво недобре смляната храна се превръща в храна за бактериите, увеличават се лошите бактерии и гъбичките;
  • лошите бактерии бързо произвеждат вещество, наречено ендотоксин, което провокира защитна реакция в имунната система – тоест възпаление;
  • възпалението нарушава синтеза и на лептин, което пречи на чувството за ситост и чувстваме огромен апетит;
  • възпалението в чревните стени също води до преминаване на големи молекули несмляна храна, която не може да бъде разпозната от имунната система и се задейства имунна реакция и алергия;

Убеди ли се колко силно е влиянието на стреса върху нашето здраве и в частност храносмилането и чревния баланс?

И най-доброто, което можем да направим, за да помогнем на храносмилателната ни система да извършва оптимално своите процеси, е да се постараем да се храним бавно, осъзнато в спокойна среда.

Пробвай на следващото ти хранене да наблюдаваш как точно протича този важен период от ежедневието ти. За да направим малки промени в навиците си, първо е необходимо да сме любопитни към себе си и да открием какво точно правим, след това да решим какво искаме да променим и след това да въведем леки и постепенни новости.

Промяната е в твоите ръце!

 

Собственикът на сайта petyafachikova.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.
+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.