Блог

Ползите от гхи и как да си го приготвим сами

in Пълноценно хранене, Рецепти 25.01.2021

Гхи е невероятна супер храна, богато на нутриенти, важни за нешето здраве и една от най-лечебните храни за нашите черва.

Гхи е пречистено краве масло, използва се от хилядолетия в Аюрведичната кухня, но също се е приготвяло и от нашите прабаби, за да удължат трайността на кравето масло. Много е важен произхода и качеството на маслото, от което се приготвя, за да може да е богато на всички съставки, които го правят толкова полезно.

Ето какво съдържа и за какво е полезна тази толкова приятно ухаеща и вкусна субстанция :

  • В процеса на претопяване на маслото се отделя пяна и утайка, които се отстраняват и така се получава чисто гхи без млечната захар –лактоза и млечния протеин –казеин и така става подходящо за хората, страдащи от чувствителност към тези съставки.
  • Гхи е устойчиво на топлинна обработка и е идеалната мазнина за готвене.
  • Гхи е изключително трайно – може да се съхранява в хладилник, а може да издържи и на стайна температура повече от година.
  • Гхи е богато на антиоксиданти, омега 3 и 9 мастни киселини и мастно-разтворимите витамини A, D, Е, К, които могат да се усвояват само в присъствието на мазнина. Гхи е богато на средно верижни мастни киселини. Енергията от тях води до горене на мазнините в нашето тяло и води до отслабване.
  • Гхи с произход от пасищни животни съдържа свързана линолова киселина (CLA), която има противоракови свойства и подобрява метаболизма.
  • Гхи е богато на бутирова киселина. Бутировата киселина се грижи за здравето на чревните стени, стабилизира инсулина и има противовъзпалителни свойства. Когато червата ни са в оптимално здраве, чревните бактерии преобразуват фибрите в червата в бутирова киселина и я използват за енергия и за заздравяване на чревните стени. С гхи си набавяме на готово тази важна киселина.
  • Гхи е източник на полезен холестерол и е добър за здравето на сърцето и балансиране на хормоните ни.Гхи е перфектната мазнина за използване от децата от най-ранна детства възраст като част от захранването.
  • Гхи се използва от векове за подобряване на перисталтиката и изхвърляне на токсини от тялото, за енергия, за здравето на кожата и очите, също действа като лубрикант на ставите.

 

Впечатли ли се от ползите, които може да ни донесе това древно златно съкровище? А сега ще ти покажа колко лесно се приготвя гхи вкъщи.

За направата на гхи се използва безсолно краве масло с възможно най-добро качество, за да може да стане и гхи вкусно и полезно. Аз използвах 600 гр. масло и получих около 450 гр. гхи.

Маслото се нарязва на парчета и се слага на средно силен котлон докато заври. Когато се образува на повърхността пяна котлона се намаля на минимум, така че маслото да къкри съвсем леко, а тенджерата се оставя без капак. От време навреме се отстранява пяната, която се събира на повърхността с помощта на лъжица или решетъчна лъжица.

В зависимост от количеството и качеството на маслото претопяването може да продължи между 40 и 60 минути.

Малко снимки от процеса на пречистване:

 

 

 

 

 

Маслото е готово, когато стане напълно прозрачно и се вижда дъното на тенджерата . Там се образува утайка под формата на  бели и тъмни топчета. Това е белтъкът на маслото – казеин, който се отделя и остава на дъното при прецеждането.

Маслото е пречистено и готово, когато има златист цвят, прозрачно е и има приятен ядков аромат. Остава се леко да изстине в тенджерата. След това се прецежда и се налива в буркан като се използва тензух, марля или хартия от кухненско руло. Важно е бурканът да е напълно сух, защото допирът до вода може да го развали.

Оставя се на стайна температура без капак да изстине напълно. На другият ден по желание може да се прибере в хладилника или да се прибере в шкаф на тъмно и съхо.

 

Вече знаеш колко лесно можеш да си направиш  домашно гхи с невероятен нежен вкус и аромат. Може да се използва за всякакви кулинарни цели и подхранва тялото с полезни нутриенти за твоето здраве.

 

Погрижи се за себе си с малки стъпки всеки ден!

Усмихнат и вкусен ден,

Петя

Собственикът на сайта petyafachikova.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.
+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.