Блог

Ползите от приемането на фибри за образуване на мастни киселини с къси вериги

in Пълноценно хранене, Холистично здраве 07.10.2021

Нека започнем от най-важното: Какво представляват фибрите? В природата фибрите са част от клетъчната структура на растенията. Има два основни вида фибри: разтворими и неразтворими. Повечето растения съдържат и от двата вида. Повечето видове фибри са пребиотици, т.е храна за добрите бактерии в червата ни.

Освен фибрите има и друг вид пребиотик – това е устойчивата скорбяла. Тя се среща  в храни като овес, ориз, картофи, боб, зелен банан. Устойчивата скорбяла се увеличава, когато сготвим овес, ориз, картофи, боб. След това те трябва да се охладят и да престоят в хладилник поне 24 часа.

Фибрите и устойчивата скорбяла са много важни за здравето на нашите черва. Те служат за храна на микробите в червата. Разграждането на фибрите и устойчивата скорбяла от полезните бактерии води до освобождаването на мастни киселини с къса верига (МККВ), които са много лековито хранително вещество.

Съществуват три основни вида МККВ: ацетат, пропионат и бутират. Всеки вид фибри, който консумираме, произвежда различни комбинации от тези мастни киселини, когато бъдат обработени от полезните бактерии. Няма как да следим от кой вид колко си набавяме, затова най-важното правило е просто да си набавяме голямо разнообразие от растителни храни, за да може да извлечем ползите от всички тях.

Ето за какво помагат тези мастни киселини с къса верига (МККВ).

  • Балансират микробите в дебелото черво като предпазват от възпаление. Мастните киселини с къса верига увеличават киселинността на дебелото черво. По този начин предотвратяват растежа на лошите бактерии, които предизвикавт възпаление и водят до дисбиоза.

 

  • Възстановяват клетките, образуващи лигавицата на дебелето черво и предпазват от пропускливост на червата. Клетките от лигавицата на дебелото черво обичат да се хранят с мастни киселини с къса верига бутират, за да се справят с чревната пропускливост. По този начин намаляват възпалението, причинено от чревната пропускливост и съпътстващите от него диария, запек, подуване и болки в областта на корема.

 

  • Предпазването от пропускливост на червата подкрепя имунната система, защото не е нужно тя да се активира, за да се бори с нашественици, преминали през чревната лигавица.

 

  • МККВ помагат за регулиране на кръвната захар и подобряват инсулиновата чувствителност. Това помага за загубата на тегло и предпазване от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

 

  • МККВ подобряват метаболизма като повишават функцията на митохондриите. Митохондриите са частите от клетката, които отговарят за производството на енергия и горенето на мазнини. МККВ  помагат на митохондриите да се възстановят от възпалението, за да горят повече мазнини.

 

  • МККВ помагат при борбата с напълняването като водят до освобождаване на хормоните на ситост, които казват кога сме приели достатъчно храна.

 

  • МККВ подпомага мозъчното здраве, поради връзката на микробиома с мозъка ни. Това помага за справяне с мозъчна мъгла, подобряване на способностите за учене и запомняне, и балансиране на мозъчните функции.

 

  • МККВ предпазват от рак. МККВ помагат в борбата с рака като премахват клетки, които биха могли да се превърнат в рак.

 

  • МККВ прадпазват от болести на сърдечно-съдовата система. МККВ предпазват от високо кръвно налягане. Доказано е, че предпазват от атеросклероза, поддържайки функцията на чревната бариера и намаляване на съдовите възпаления.

 

Заради всички ползи, които можем да имаме е важно да си набавяме достатъчно пребиотици, за да поддържаме добрите бактерии в микробиома сити и доволни. А те от своя страна да произвеждат много МККВ, които да ни помогнат за справяне с излишните килограми, възпалението, подкрепа за имунната система, мозъчното здраве, предпазване от диабет и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Ако искаме да се радваме на всички изброени ползи е важно да се храним с изобилие от разнообразна растителна храна, богата на фибри. Затова е важно менюто ни да е богато на плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови и пълнозърнести храни.


Използвани източници:

Микробиом диета, д-р Рафаел Келман

Заредете тялото с фибри, д-р Уил Булсевиц

 

 

Собственикът на сайта petyafachikova.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.
+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.