Блог

Токсините – от къде идват, как ни влияят и как да ги намалим

в Избрани публикации, Пълноценно хранене, Холистично здраве 25.02.2021

Вярваш ли, че токсините ни влияят?

Макар, че не ги виждаме те се натрупват в нас и влошават нашето здраве.

От къде идват токсините

Токсините са навсякъде около нас. Идват от въздуха, който дишаме, водата, химикалите в храната ни, токсини и тежки метали от заобикалящата ни среда, ГМО храни, медикаменти, алкохол, цигари, пестициди, хормони, консерванти, козметика, препарати. Важно е не само какво ядем, но и с какво влизаме в контакт.

Токсините могат да дойдат и от нормалния метаболизъм и натрупването на вредни микроорганизми в червата ни, поради неправилно хранене, хранене набързо, приемане на твърде големи количества храна.

Как ни влияят токсините

Всичко, което пипнем или вдишаме, отделя микроби или други молекули, които бързо се абсорбират от порите на кожата ни и попадат директно в кръвния ни поток. Ето част от вредите, които ни нанасят токсините:

 • Нарушават действието на ендокринната система – водят до хормонален дисбаланс. Това може да повлияе на метаболизма и теглото ни.
 • Водят до възпаление като стресират имунната ни система и въздействат върху храносмилателната система и теглото ни.
 • Натоварват черния дроб – основният орган за детоксикация, който трябва да ги пречисти от кръвта ни.
 • Всички тези хиляди химични вещества многократно ни излагат на микродози токсичност, натрупваща се всеки ден на клетъчно ниво и дори генетично ниво.
 • Всички токсини влияят на баланса на бактериите в червата ни.

Влияние на токсините върху чревното ни здраве

Токсичните химикали, които се намират в силно преработените храни и напитки, унищожават полезните чревни бактерии. Изкуствените посладители, като аспартам и сукралоза, променят микробния състав в червата. Пестициди, хормони, антибиотици, оцветители и консерванти са саред най-опасните съставки в храните. Чешмяната вода ни излага на прекомерни количества хлор и флуор, които доказано увреждат черния дроб и червата.

Тази свръхтоксичност се нарежда сред основните причини за пропускливи черва. Когато червата се възпалят, плътните междуклетъчни връзки се увреждат и нараства опасността хранителни частици, химикали от околната среда и остатъчни продукти от бактериите да попаднат от храносмилателния тракт в кръвта и оттам – в целия организъм.

Какво можем да направим, за да намалим токсичния товар

Ние живеем в замърсена среда и е невъзможно да спрем излагането си на токсини напълно, но можем да предприемем малки стъпки за намаляване на този товар още днес.

Има два начина да намалим излагането си на токсините:

 1. Да внимаваме с какво се храним и с какво влизаме в контакт.
 2. Да се погрижим за нашите системи и органи, така че да са силни и здрави и да ни защитават максимално от всичко, което иска да ни навреди.

Ето няколко лесни стъпки, с които да намалим външното си излагане на токсини:

 1. Пий пречистена вода.
 2. Избирай храната си да е с възможно най-чист произход.
 3. Избягвай преработени храни, с консерванти, оцветилети, пестициди, нитрати.
 4. Използвай био и натурална козметика и препарати за дома.
 5. Не се излагай на цигарен дим.
 6. Проветрявай редовно дома си.
 7. Сменяй и почиствай редовно филтрите на климатика, на системата или кана за вода.
 8. Намали излизанията си в най-пиковите часове, когато е най-замърсен въздухът.
 9. Използвай безопасни съдове за готвене и хранене – неръждаема стомана, чугун, керамика, стъкло. Намали употребата на тефлонови съдове, алуминиеви и пластмасови.

А сега няколко стъпки, за да намалим образуването на токсини в червата ни:

 1. Научно изследвано е, че диетата, която помага за най-ниско производство на токсини е тази с ниско съдържание на протеини  и богата на комплексни въглехидрати, и изобилие от плодове и зеленчуци.
 2. Също е важно да се храним с малко количество храна на едно ядене. Когато преяждаме, храносмилането не е оптимално, не могат да се образуват достатъчно ензими и стомашна киселина и това води до гниене на храната и производство на токсини.
 3. И тук са важни основните принципи за осъзнато хранене: да се храним бавно, да дъвчим продължително и да се храним в скокойна среда, без стресови фактори.

Това са ежедневните малки стъпки, които можеш да следваш, за да намалиш излагането си на токсини и да повлияеш на цялостното си здраве.

Но тъй като токсините се натрупват в нас постепенно, е добре да си правим редовно и детоксикиращ режим, за да се прочистим от натрупаните в нас токсини.

И макар че не всичко можем да контролираме, има толкова много неща, които ние лично можем да изберем за нас и нашето семейство, за да намалим токсичния товар в телата и планетата ни.

 

Собственикът на сайта petyafachikova.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.
+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

  Cart