Блог

7 факти за човешкият микробиом и как да се погрижим за него

в Избрани публикации, Пълноценно хранене, Холистично здраве 03.12.2020

Страдаш ли от проблеми с храносмилането, лесно напълняване, ниска енергия, слаба концентрация, тревожност, чести настинки или имунни реакции?

Ако имаш едно или няколко от изброените оплаквания, може би микробиомът ти не е в оптимално здраве.

Микробиомът е цял свят, съставен от билиони микроскопични организми, които живеят в нашия стомашно-чревния тракт.

Запознай се по-подробно с фактите за твоя микробиом и важността му за твоето здраве:

 1. Тези микроскопични организми отговарят за пълноценното храносмилане и регулират начина, по който се извличат калориите и хранителните вещества от храната, която консумараме.
 2. Те отделят важни нутриенти и помагат за регулацията на имунната система. Както си чувал, 70% от силата на нашата имунна система се определя от баланса на нашия микробиом.
 3. Микробиомът полага основите на позитивно настроение и мозъчни функции като влияе на производството на невротрансмитери, хормони и биохимични вечещства, от които мозъкът ни се нуждае за да обработва мислите и емоциите.
 4. Балансираният микробиом поддържа идеално тегло като помага за смилането и улеснява пълноценното усвояване на храната, поддържа нормален апетит като сигнализира, когато се чувстваме гладни и сити, и поддържа метаболизма на оптимално ниво. Подхранването на микробиома ще те освободи от глада и неконтролируемия апетит, от безнадеждното чувство, че килограмите ще си останат или ще се върнат независимо какво правиш.

Научно доказано е, че наддаването на тегло не е просто прекомерен прием на калории, а взаимодействие между                вътрешните микроби и имунната система. Небалансираният микробиом създава нередности в имунната система.              Това води до имунна реакция – възпаление, която в много случаи води до напълняване.

5. Микробиомът бива още наричан нашият “втори мозък”, защото червата са богати на нервни клетки, които                   пренасят важни съобщения от и до мозъка. Когато сме стресирани, тревожни или ядосани, мозъкът ни                           предизвиква реакция и залива тялото ни с хормони на стреса. Те нарушават храносмилането и предизвикват                     симптоми като газове, подуване, киселини и в дългосрочен план, напълняване.

Съществува и обратната посока на предаване на информация. Когато стомашно-чревният тракт не функционира              правилно той не може да произвежда  оптимално невротрансмитерите и хормоните, нужни на мозъка, за да се                  чувстваме спокойно, балансирани, оптимистични, енергични и фокусирани.

6. Балансираният микробиом произвежда важни витамини и нутриенти , включително витамините от група B и              витамин К.

7. Ключова функция на микробиома е да ни защитава от патогени: това са бактерии, гъбички или вируси, които                 могат да ни навредят.

         Бонус факт:

          Начинът на хранене влияе мигновено върху нашия микробиом, защото животът на бактериите в червата е                  само 20 минути. Един от начините да повлияем на състава на нашия микробиом е да ядем храни, които подкрепят            полезните бактерии и да избягваме храни, които подкрепят вредните. Неправилните храни могат да предизвикат              възпаление в рамките на 5 часа, а ще са ни нужни няколко седмици грижи и осъзнотост, за да възстановим                        чревното здраве.

 

         А сега се запознай с промените в начина ти на живот и хранене, които могат да помогнат да балансираш твоя микробиом:

 • Намали излагането на токсини като подбираш произхода на храната, която консумираш, козметиката и почистващите продукти, които използваш.

Нека храната в по-голямата си част е местна с органичен произход. Помни, че е важно не само какво ядеш, но и с какво влизаме в контакт. Всичко, което пипнем, отделя микроби или други молекули, които бързо се абсорбират от порите на кожата и попадат директно в кръвния поток. За почистващи продукти и лична хигиена може да се възползваме от силата на етеричните масла.

 • Отнасяй се с голямо внимание към храните, които дават привес на лошите бактерии и могат да нарушат чревния ти баланс. Ограничи ги до минимум, а ако искаш да излекуваш напълно червата си, ги изключи напълно временно.
  • Захар и изкуствени подсладители
  • Млечни продукти
  • Зърнените храни и по-специално глутена
  • Вредните мазнини – хидрогенирани и транс мазнини
 • Храни се с изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Те са източници на фибри, които от своя страна представляват пребиотици. С тях храним полезните бактерии, които вече имаме.
 • Набавяй си редовно по малко ферментирали храни, които са естествени източници на пробиотици.

Такива храни са киселото зеле, домашното кисело мляко, кефир, диво ферментирали зеленчуци, кимчи.

 • Подхрани червата си с още лечебни храни:

Костен бульон

Кокосови продукти

Сготвени зеленчуци

Органично месо и дива риба

Джинджифил

Куркума

 • Работи върху управление на стреса. В тази статия по-подробно съм описала за връзката между стреса и нашето чревно здраве и какво можем да направим.

Има толкова много неща, които можем да направим, за да се погрижим за нашето здраве с малки стъпки всеки ден.

Погрижи се за себе си!

 

Използвани източници:
Микробиом диета, д-р Рафаел Келман
Яжте мръсно, д-р Акс

 

 

Собственикът на сайта petyafachikova.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.
+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

  Cart