Blog – Right Sidebar

Ползите от приемането на фибри за образуване на мастни киселини с къси вериги

by 07.10.2021

Нека започнем от най-важното: Какво представляват фибрите? В природата фибрите са част от клетъчната структура на растенията. Има два основни вида фибри: разтворими и неразтворими. Повечето растения съдържат и от двата вида. Повечето видове фибри са пребиотици, т.е храна за добрите бактерии в червата ни.

Освен фибрите има и друг вид пребиотик – това е устойчивата скорбяла. Тя се среща  в храни като овес, ориз, картофи, боб, зелен банан. Устойчивата скорбяла се увеличава, когато сготвим овес, ориз, картофи, боб. След това те трябва да се охладят и да престоят в хладилник поне 24 часа.

Фибрите и устойчивата скорбяла са много важни за здравето на нашите черва. Те служат за храна на микробите в червата. Разграждането на фибрите и устойчивата скорбяла от полезните бактерии води до освобождаването на мастни киселини с къса верига (МККВ), които са много лековито хранително вещество.

Съществуват три основни вида МККВ: ацетат, пропионат и бутират. Всеки вид фибри, който консумираме, произвежда различни комбинации от тези мастни киселини, когато бъдат обработени от полезните бактерии. Няма как да следим от кой вид колко си набавяме, затова най-важното правило е просто да си набавяме голямо разнообразие от растителни храни, за да може да извлечем ползите от всички тях.

Ето за какво помагат тези мастни киселини с къса верига (МККВ).

 • Балансират микробите в дебелото черво като предпазват от възпаление. Мастните киселини с къса верига увеличават киселинността на дебелото черво. По този начин предотвратяват растежа на лошите бактерии, които предизвикавт възпаление и водят до дисбиоза.

 

 • Възстановяват клетките, образуващи лигавицата на дебелето черво и предпазват от пропускливост на червата. Клетките от лигавицата на дебелото черво обичат да се хранят с мастни киселини с къса верига бутират, за да се справят с чревната пропускливост. По този начин намаляват възпалението, причинено от чревната пропускливост и съпътстващите от него диария, запек, подуване и болки в областта на корема.

 

 • Предпазването от пропускливост на червата подкрепя имунната система, защото не е нужно тя да се активира, за да се бори с нашественици, преминали през чревната лигавица.

 

 • МККВ помагат за регулиране на кръвната захар и подобряват инсулиновата чувствителност. Това помага за загубата на тегло и предпазване от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

 

 • МККВ подобряват метаболизма като повишават функцията на митохондриите. Митохондриите са частите от клетката, които отговарят за производството на енергия и горенето на мазнини. МККВ  помагат на митохондриите да се възстановят от възпалението, за да горят повече мазнини.

 

 • МККВ помагат при борбата с напълняването като водят до освобождаване на хормоните на ситост, които казват кога сме приели достатъчно храна.

 

 • МККВ подпомага мозъчното здраве, поради връзката на микробиома с мозъка ни. Това помага за справяне с мозъчна мъгла, подобряване на способностите за учене и запомняне, и балансиране на мозъчните функции.

 

 • МККВ предпазват от рак. МККВ помагат в борбата с рака като премахват клетки, които биха могли да се превърнат в рак.

 

 • МККВ прадпазват от болести на сърдечно-съдовата система. МККВ предпазват от високо кръвно налягане. Доказано е, че предпазват от атеросклероза, поддържайки функцията на чревната бариера и намаляване на съдовите възпаления.

 

Заради всички ползи, които можем да имаме е важно да си набавяме достатъчно пребиотици, за да поддържаме добрите бактерии в микробиома сити и доволни. А те от своя страна да произвеждат много МККВ, които да ни помогнат за справяне с излишните килограми, възпалението, подкрепа за имунната система, мозъчното здраве, предпазване от диабет и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Ако искаме да се радваме на всички изброени ползи е важно да се храним с изобилие от разнообразна растителна храна, богата на фибри. Затова е важно менюто ни да е богато на плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови и пълнозърнести храни.


Използвани източници:

Микробиом диета, д-р Рафаел Келман

Заредете тялото с фибри, д-р Уил Булсевиц

 

 

+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

Как да не преяждаме вечер

by 13.09.2021

Умереното хранене без да преяждаме или да се недохранваме стои в основата на здравсловното хранене.

Редовното преяждане е огромен стрес за нашето тяло. Голямото количество храна претоварва храносмилателните ни органи и затруднява работата им. Когато говорим за преяждане също се наблюдава наблягането на конкретна любима храна, което също има своето негативно влияние, понеже се нарушава балансът между нутриентите. Изчерпват се храносмилателните ензими, които съответстват на храната, с която злоупотребяваме и това може да доведе до непоносимост или алергия.

След обилно хранене, кръвта се насочва към храносмилателната система и ние се чувстваме изморени, дори сънливи. Намалява ни енергията за движение, което допълнително води до напълняване.

В днешно време на забързан начин на живот имаме лесен достъп до храна и в повечето случаи консумираме повече отколкото ни е нужно. Най-често това се случва вечер, когато естествено намалява волята ни и в по-силна степен се усеща влиянието на други фактори от начина ни на живот.

Какво помага за предотвратяване на преяждането вечер:

 1. Да сме се наспали добре. Доказано е, че липсата на достатъчно качествен сън повишава апетита.
 2. Да се храним бавно, осъзнато и да дъвчим продължително – нужни са около 20-40 минути, за да се активира хормона лептин, който сигнализира, че сме сити. Поставянето на приборите на масата между отделните хапки помага да се храним бавно.
 3. Да се храним само на масата без да имаме разсейващи фактори като телевизия, телефон, книга. Когато правим още нещо успоредно с храненето, неусетно приемаме по-голямо количество храна.
 4. Да се погрижим за чревното си здраве – небалансираната чревна флора с превес на лошите бактерии увеличава неустоимите желания за сладки, тестени, нишестени и мазни храни.
 5. Да се храним пълноценно, за да си набавяме всички необходими хранителни вещества. Когато се храним с калорични храни, бедни на хранителни вещества, клетките ни изпитват глад. Това усилва апетита ни поради дефицита на витамини, минерали и макронутриенти. Затова е важно да гледаме не само калориите, които си доставяме с дадена храна, а доколко е богата на полезни хранителни вещества.
 6. Емоциите също оказват влияние върху количеството храна, което приемаме. Често с храната искаме да запълним душевните си празнини. Затова е добре да сядаме да се храним само напълно спокойни и никога ядосани, тревожни или нервни.
 7. Да се храним достатъчно през деня. Ако се пазим цял ден и не ядем почти нищо, вечер се увеличава шанса да преядем и да приемем повече от необходимото за деня. Това се случва поради спада на кръвната ни захар. Когато нивата й станат твърде ниски, тялото се опитва да си възстанови баланса възможно най-бързо и се усилва апетита ни за високо въглехидратни, захарни и мазни храни. За да поддържаме кръвната захар стабилна е важно да прибавяме източник на протеин и фибри (зеленчуци) на всяко хренене.
 8. Да си сипваме храната в малка чиния или купичка и да си създадем правило, че няма да си сипваме допълнително. Малките чинии и купички визуално правят порцията ни да изглежда по-голяма.
 9. За да не преяжаме е важно да сме добре хидратирани, защото често чувството за жажда се бърка с това за глад. Затова е препоръчително 30 минути преди хранене да изпиваме по една чаша вода. Това ще намали апетита ни.
 10. С всяко основно хранене е добре да имаме голяма купа салата и да започваме храненето първо със салатата. Това помага да напълним стомаха си с фибри и да изядем по-малко количество основно ястие. Супата също помага за засищане и намаляване на приетата храна от основното ястие.
 11. За да не приемаме твърде много храна като цяло е нужно да не си похапваме постоянно. Добре е да си имаме определени 2-3 основни хранения и 1-2 междинни похапвания като планираме какви ще бъдат и не дъвчем нещо през останалото време. Препоръчвам да имаме минимум 3 часа и максимум 4-5 часа между храненията през деня. Това време помага да имаме пълноценно храносмилане. Ако сме приели малко по-голямо количество на някое хранене, времето до следващото помага на тялото ни да премине в режим на горене на мазнини.
 12. И още един вреден навик, който имаме като родители, е дояждането на останалата храна от децата ни. Този навик е създаден с мисълта да не хвърляме храна, но се случва още по-лошо – излишните калории се трансформират в наши подкожни мазнини. Затова е добре да измислим семейно правило – например да не дояждаме, каквото и да става или сипваме много малки порции, за да видим дали децата ще успеят да изядат всичко.

 

Струва си да се замислим къде се корени нашето преяждане и да направим осъзнати промени да се храним умерено и да избираме богатите на хранителни вещества храни пред празните калории. Това ще доведе до цялостно подобряване на здравето и предотвратяване на здравословни проблеми свързани с наднормено тегло, диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания, рак и др.

+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

Токсините – от къде идват, как ни влияят и как да ги намалим

by 25.02.2021

Вярваш ли, че токсините ни влияят?

Макар, че не ги виждаме те се натрупват в нас и влошават нашето здраве.

От къде идват токсините

Токсините са навсякъде около нас. Идват от въздуха, който дишаме, водата, химикалите в храната ни, токсини и тежки метали от заобикалящата ни среда, ГМО храни, медикаменти, алкохол, цигари, пестициди, хормони, консерванти, козметика, препарати. Важно е не само какво ядем, но и с какво влизаме в контакт.

Токсините могат да дойдат и от нормалния метаболизъм и натрупването на вредни микроорганизми в червата ни, поради неправилно хранене, хранене набързо, приемане на твърде големи количества храна.

Как ни влияят токсините

Всичко, което пипнем или вдишаме, отделя микроби или други молекули, които бързо се абсорбират от порите на кожата ни и попадат директно в кръвния ни поток. Ето част от вредите, които ни нанасят токсините:

 • Нарушават действието на ендокринната система – водят до хормонален дисбаланс. Това може да повлияе на метаболизма и теглото ни.
 • Водят до възпаление като стресират имунната ни система и въздействат върху храносмилателната система и теглото ни.
 • Натоварват черния дроб – основният орган за детоксикация, който трябва да ги пречисти от кръвта ни.
 • Всички тези хиляди химични вещества многократно ни излагат на микродози токсичност, натрупваща се всеки ден на клетъчно ниво и дори генетично ниво.
 • Всички токсини влияят на баланса на бактериите в червата ни.

Влияние на токсините върху чревното ни здраве

Токсичните химикали, които се намират в силно преработените храни и напитки, унищожават полезните чревни бактерии. Изкуствените посладители, като аспартам и сукралоза, променят микробния състав в червата. Пестициди, хормони, антибиотици, оцветители и консерванти са саред най-опасните съставки в храните. Чешмяната вода ни излага на прекомерни количества хлор и флуор, които доказано увреждат черния дроб и червата.

Тази свръхтоксичност се нарежда сред основните причини за пропускливи черва. Когато червата се възпалят, плътните междуклетъчни връзки се увреждат и нараства опасността хранителни частици, химикали от околната среда и остатъчни продукти от бактериите да попаднат от храносмилателния тракт в кръвта и оттам – в целия организъм.

Какво можем да направим, за да намалим токсичния товар

Ние живеем в замърсена среда и е невъзможно да спрем излагането си на токсини напълно, но можем да предприемем малки стъпки за намаляване на този товар още днес.

Има два начина да намалим излагането си на токсините:

 1. Да внимаваме с какво се храним и с какво влизаме в контакт.
 2. Да се погрижим за нашите системи и органи, така че да са силни и здрави и да ни защитават максимално от всичко, което иска да ни навреди.

Ето няколко лесни стъпки, с които да намалим външното си излагане на токсини:

 1. Пий пречистена вода.
 2. Избирай храната си да е с възможно най-чист произход.
 3. Избягвай преработени храни, с консерванти, оцветилети, пестициди, нитрати.
 4. Използвай био и натурална козметика и препарати за дома.
 5. Не се излагай на цигарен дим.
 6. Проветрявай редовно дома си.
 7. Сменяй и почиствай редовно филтрите на климатика, на системата или кана за вода.
 8. Намали излизанията си в най-пиковите часове, когато е най-замърсен въздухът.
 9. Използвай безопасни съдове за готвене и хранене – неръждаема стомана, чугун, керамика, стъкло. Намали употребата на тефлонови съдове, алуминиеви и пластмасови.

А сега няколко стъпки, за да намалим образуването на токсини в червата ни:

 1. Научно изследвано е, че диетата, която помага за най-ниско производство на токсини е тази с ниско съдържание на протеини  и богата на комплексни въглехидрати, и изобилие от плодове и зеленчуци.
 2. Също е важно да се храним с малко количество храна на едно ядене. Когато преяждаме, храносмилането не е оптимално, не могат да се образуват достатъчно ензими и стомашна киселина и това води до гниене на храната и производство на токсини.
 3. И тук са важни основните принципи за осъзнато хранене: да се храним бавно, да дъвчим продължително и да се храним в скокойна среда, без стресови фактори.

Това са ежедневните малки стъпки, които можеш да следваш, за да намалиш излагането си на токсини и да повлияеш на цялостното си здраве.

Но тъй като токсините се натрупват в нас постепенно, е добре да си правим редовно и детоксикиращ режим, за да се прочистим от натрупаните в нас токсини.

И макар че не всичко можем да контролираме, има толкова много неща, които ние лично можем да изберем за нас и нашето семейство, за да намалим токсичния товар в телата и планетата ни.

 

+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

Как протича храносмилането и какво да направим, за да го подобрим

by 08.02.2021

Често приемаме процесът по храносмилане като даденост, защото изглежда автоматичен. Ние просто си хапваме нещо и оставяме тялото ни да свърши останалата част. Но за да се радваме на пълноценно храносмилане е добре да сме запознати с този процес, за да помогнем на тялото си.

Приемането на храната, обработването й и усвояването са от ключово значение за нашето общо здраве. Дори да се храним с най-здравословните храни и приемаме хранителни добавки, ако храносмилателната ни система не функционира оптимално, нужните ни нутриенти няма могат да стигнат до клетките и да ги нахранят. Или с други думи казано – ние сме това, което усвояваме.

Нека разгледаме какво се случва в нашето тяло, когато се храним:

1-ви етап – Уста

Процесът започва още преди да сме започнали да се храним. Когато видим храната и усетим вкусния й аромат, започва да се произвежда слюнка, която е богата на храносмилателни ензими. Старателното дъвчене раздробява храната на малки части, а храносмилателните ензими започват да обработват въглехидратите.

За да може всичко да е наред още на този етап е важно:

 1. Да сме спокойни ( ако се чувстваме зле е по-добре въобще да не започваме да се храним).
 2. Да разгледаме храната и да усетим аромата й – това ще помогне за образуването на храносмилателни ензими и слюнка.
 3. Да се храним бавно като дъвчим стараталено всяка хапка.

2-ри етап – Стомах

След като преглътнем, отнема около 6 секунди на храната да премине през хранопровода и да достигне до стомаха. В стомаха храната се съхранява, докато бъде обработена и се смила до формата на каша. Стомахът е единственото място в нашето тяло, в което е добре средата да е киселинна, за да може храносмилането да е оптимално. Отнема около 45 минути от постъпването на храната  до производството на достатъчно стомашна киселина. Под действието на стомашната киселина се активира ензима пепсин, който започва разграждането на протеините. В стомаха също продължава разграждането и на въглехидратите.

Проблемите свързани със стомаха могат да бъдат, че произвежда твърде малко или твърде много стомашна киселина.

Производството на стомашната киселина намалява с възрастта и хипоактивният стомах е най-често срещан при хората над 40. Но този проблем се среща при всички възрасти, дори при деца. Нивата на стомашната киселина се понижават, ако редовно преяждаме с всякакъв вид протеини – месо, млечни продукти, ядки, семена, бобови. Храните, съчетаващи  мазнини и захар (като сирене, мляко, сладкиши, бисквити, сладолед), също понижават нивото й. До това състояние също може да доведе бързото ядене, пиенето на студени течности по време на хранана, недобро дъвчене, неподходящото комбиниране на храните и стресът.

Липсата на стомашна киселина води до слаба абсорбация на много витамини и минерали – калций, магнезий, хром, йод, желязо, калий, селен, цинк. Тя е нужна, за да убие влезлите в стомаха бактерии, вируси и да предотврати да стигнат до червата, където да предизвикат дисбаланс на микробиома. При недостига й не може да се активира ензима пепсин и да започне разграждането на протеините, това води до изтощаване на панкреаса, който трябва да  произведе още повече ензими за обработката им. Стига се до преминаването на недобре смляни частици храна през чревните стени и възникването на алергии.

От своя страна производството на твърде много стомашна киселина, може да бъде пречинено от хранене с твърде пикантна храна, бедна на фибри, алкохол, цигари, нитрати, кофеин и захар. Честото използване на аспирин и други лекарства също може да предизвика това състояние.

Симптомите, които се свързат с недостиг или твърде много стомашна киселина са следните:

Хипофункица на стомаха (недостатъчно стомашна киселина):

 • газове, оригване или подуване след хранене
 • подут стомах след хранене
 • доспиване след хранене
 • надлъжни бразди по ноктите
 • хранене в движение
 • лош дъх в устата
 • усещане за тежест след хранене
 • хронична умора и депресивни състояния
 • гадене след прием на хранителни добавки
 • кожни проблеми без да е определена причината
 • непреработени парченца храна във фецеса

Хиперфункция на стомаха ( твърде много стомашна киселина):

 • стомашни болки час след хранене или през нощта
 • парещо усещане в стомаха
 • болка при притеснение/напрежение
 • хиатална херния
 • гастрит или язва
 • гадене, повръщане
 • усещане за киселина в коремната област
 • киселини, лошо храносмилане
 • кръв в изпражненията
 • болка в кръста

Наличието  на всеки симптом може да  се дължи и на  комбинацията с други проблеми.  За да определиш дали произвеждаш достатъчно стомашна киселина може да направиш следния тест в домашни условия:

Сутрин на гладно се изпива чаша вода с разтворена 1 чаена лъжица сода за хляб или една таблетка бетаин хидрохлорид (BHl)  като в същото време си мислиш за храна, за да стимулираш синтеза на стомашни сокове.

Има три възможни варианта:

 • нивата са нормални – ако в рамките на 3 до 5 минути започнат оригване или газове се приема, че нивата на стомашна киселина са в норма и стомахът ти функционира чудесно;
 • нивата да са ниски- ако не усетиш никаква реакция или тя е след повече от 10 минути се счита, че няма достатъчно стомашна киселина;
 • нивата да са прекалено високи – ако оригванията продължат през целия ден или се почувства силен дискомфорт, парене и затопляне в стомаха, това може да означава, че стомашна киселина е в повече. В такъв случай е добре да се изпие чаша мляко, за да се успокои стомаха.

Препоръки при  недостатъчно количество стомашна киселина:

 1. Хидратирай се добре – много е важно да пием достатъчно вода, защото за производството на хидрохлорна киселина се изисква голямо количество вода.
 2. Консумирай сурова стъблена целина или сок от стъблена целина сутрин на гладно – стимулира производството на солна киселина.
 3. Сутрин на гладно изпивай по една чаша с хладка вода с изцеден сока от половин лимон.
 4. Джинджифилът подпомага храносмилането и стимулира производството на солна киселина. Може да се използва суров, маринован, на чай или на прах към ястия и смутита.
 5. Пий редовно костен бульон или използвай за готвене. Другият вариант е да се взима като добавка под формата на колаген. Колагенът и костният бульон регулират произвоството на стомашна киселина и заздравяват лигавицата на стомаха и червата.
 6. Приемай качествена сол – морска или каменна (хималайска). Солта също е необходима за производството на стомашната  киселина.
 7. Храни се бавно и в спокойна обстановка – стресът по време на хранене спира производството на стомашна киселина и стопира храносмилането.
 8. Не пий студени напитки по време на хранене.

Препоръки при производство на твърде много стомашна киселина:

 1. Сутрин на гладно изпивай по една чаша с хладка вода и лъжица алое вера концентрат като гел или напитка или сурово обелено парченце алое. Алоето подкрепя стомашната лигавица.
 2. Сокът от сурово зеле също помага за регулиране на стомашната киселина и успокоява стомаха.
 3. Да не се използват добавки под формата на таблетки, а да се избират течни формули, за да не дразнят допълнително стомаха.
 4. Приемай редовно куркума към храната или извлек от куркума като хранителна добавка – куркумин.
 5. Костният бульон и колагенът регулират производството на стомашна киселина и заздравяват лигавицата на стомаха и червата.
 6. Избягвай съставките, които дразнят стомаха, като кофеин, захар, аспирин, пикантни храни, твърде студени или твърде топли храни, и нитратите в месото (като колбаси, салами и т.н.)

 

3-ти етап черва

Смляната на каша храна преминава от стомаха в първата част на тънкото черво – дванадесотопръстника. Ако в храната има мазнини, тук е мястото, където се излива концентрираният жлъчен сок от жлъчния мехур, който е произведен от черния дроб. Киселинните стомашни инзими се деактивират от алкалната среда в тънкото черво. Панкреасът произвежда допълнителни ензими и продължава разграждането на въглехидратите и протеините.

Черният дроб произвежда жлъчни сокове, които се съхраняват и концентрират в жлъчката. Ролята на жлъчните сокове е да емулгира  и раздроби мазнините на малки молекулки, за да могат след това да бъдат смлени до мастни киселини от ензимите. Ако жлъчният сок е твърде гъст или недостатъчен се нарушава процесът на храносмилане на мазнините и това води до недостиг на есенциални мастни киселини и пречи на усвояването на мастно разтворимите витамини А, D, E, K. Недобре смляните частици преминават в дебелото черво и се получава процес по гниене. Когато няма адекватно количество от жлъчни сокове се появават симптоми като газове, подуване, дискомфорт в корема. Също може да настъпи запек, бледо оцветяване на фекалиите, горчив вкус в устата. Недостатъчното производство на стомашна киселина е свързано и с недостатъчното производствот на жлъчни сокове. Недостатъчното ниво на жлъчни сокове дава ефект върху способността на тялото да изхвърля натрупалите се токсини.

Припоръки при ниски нива на жлъчните сокове:

 1. Храни, които увеличават производството на жлъчни сокове са зеле, краставици, репички, лук, ябълки, манго, аспержи, водорасли.
 2. Горчивите храни, прибавени към основното ястие увеличават производството и концентрацията на жлъчния сок – рукула, листа от глухарче, кейл.
 3. Ограничи общото количество на приемани мазнини.
 4. Избягвай трансмазнини, хидрогенирани мазнини, пакетирани храни, алкохол, кофеин, никотин.
 5. Витамина холин е нужедн за производството на жлъчни сокове. Той се съдържа в бобовите храни, карфиол, зеле, риба.

Тънкото черво е богато на микровласинки, с помощта на които храната се абсорбира и преминава в кръвният поток.

Храносмилателните ензими се произвеждат от жлези и се намират в слюнката, стомаха, тънкото черво и панкреатичния сок. Тяхната роля е да раздробява храната на достатъчно малки частички, така че да могат да бъда абсорбирани през червата и да хранят клетките чрез кръвния поток.

Симптомите при дефицит на ензими са:

 • Газове
 • Подуване на корема
 • Киселини,
 • Диария или запек
 • Тежест след хранене
 • Кожни проблеми
 • Умора

Препоръки за увеличаване производството на ензими:

 1. Накисване или покълване на всички ядки, семена, бобови, зърнени.
 2. Храни се бавно и  дъвчи продължително време храната.
 3. Хапвай малки порции и избягвай преяждането.
 4. Не прекалявай с консумацията на един вид храна, защото по този начин се изтощава производството на съответните ензими за тази храна и може да се стигне до алергия, поради невъзможност за пълноценно разграждане.
 5. Суровата храна е източник на хранителни ензими. Затова е нужно ежедновно в менюто ни да присъстват сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, поници.
 6. Ферментиралите храни също са източник на ензими – качествено кисело мляко, кефир, диво ферментирали зеленчуци.
 7. Други храни, богати на ензими са ананас, папая, пчелен мед, пчелен прашец.
 8. Комбинирай правилно храните, за да облекчиш работата на храносмилателната система.
 9. Започни да се храниш в еднакви часове всеки ден. По този начин тялото ти свиква какво предстои и започва малко по-отрано да се подготвя за храносмилането и  да произвежда храносмилателни ензими и солна киселина.
 10. Може временно да се взимат и комбинирана формула от храносмилателни ензими.

Има толкова много неща, които е добре да знаем за начина на функциониране на нашето тяло, за да бъдем осъзнати в ежедневните си избори, защото всичко има значение. Важен е изборът на храна, но също е важно дали успяваме да усвоим хранителните вещества, така че да стигнат до всяка клетка.

Тук споделих една малка част от информацията за нашето храносмилане и как може да го подобрим. Надявам се да си открил нещо полезно за теб.

 

 

 

+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

Ползите от гхи и как да си го приготвим сами

by 25.01.2021

Гхи е невероятна супер храна, богато на нутриенти, важни за нешето здраве и една от най-лечебните храни за нашите черва.

Гхи е пречистено краве масло, използва се от хилядолетия в Аюрведичната кухня, но също се е приготвяло и от нашите прабаби, за да удължат трайността на кравето масло. Много е важен произхода и качеството на маслото, от което се приготвя, за да може да е богато на всички съставки, които го правят толкова полезно.

Ето какво съдържа и за какво е полезна тази толкова приятно ухаеща и вкусна субстанция :

 • В процеса на претопяване на маслото се отделя пяна и утайка, които се отстраняват и така се получава чисто гхи без млечната захар –лактоза и млечния протеин –казеин и така става подходящо за хората, страдащи от чувствителност към тези съставки.
 • Гхи е устойчиво на топлинна обработка и е идеалната мазнина за готвене.
 • Гхи е изключително трайно – може да се съхранява в хладилник, а може да издържи и на стайна температура повече от година.
 • Гхи е богато на антиоксиданти, омега 3 и 9 мастни киселини и мастно-разтворимите витамини A, D, Е, К, които могат да се усвояват само в присъствието на мазнина. Гхи е богато на средно верижни мастни киселини. Енергията от тях води до горене на мазнините в нашето тяло и води до отслабване.
 • Гхи с произход от пасищни животни съдържа свързана линолова киселина (CLA), която има противоракови свойства и подобрява метаболизма.
 • Гхи е богато на бутирова киселина. Бутировата киселина се грижи за здравето на чревните стени, стабилизира инсулина и има противовъзпалителни свойства. Когато червата ни са в оптимално здраве, чревните бактерии преобразуват фибрите в червата в бутирова киселина и я използват за енергия и за заздравяване на чревните стени. С гхи си набавяме на готово тази важна киселина.
 • Гхи е източник на полезен холестерол и е добър за здравето на сърцето и балансиране на хормоните ни.Гхи е перфектната мазнина за използване от децата от най-ранна детства възраст като част от захранването.
 • Гхи се използва от векове за подобряване на перисталтиката и изхвърляне на токсини от тялото, за енергия, за здравето на кожата и очите, също действа като лубрикант на ставите.

 

Впечатли ли се от ползите, които може да ни донесе това древно златно съкровище? А сега ще ти покажа колко лесно се приготвя гхи вкъщи.

За направата на гхи се използва безсолно краве масло с възможно най-добро качество, за да може да стане и гхи вкусно и полезно. Аз използвах 600 гр. масло и получих около 450 гр. гхи.

Маслото се нарязва на парчета и се слага на средно силен котлон докато заври. Когато се образува на повърхността пяна котлона се намаля на минимум, така че маслото да къкри съвсем леко, а тенджерата се оставя без капак. От време навреме се отстранява пяната, която се събира на повърхността с помощта на лъжица или решетъчна лъжица.

В зависимост от количеството и качеството на маслото претопяването може да продължи между 40 и 60 минути.

Малко снимки от процеса на пречистване:

 

 

 

 

 

Маслото е готово, когато стане напълно прозрачно и се вижда дъното на тенджерата . Там се образува утайка под формата на  бели и тъмни топчета. Това е белтъкът на маслото – казеин, който се отделя и остава на дъното при прецеждането.

Маслото е пречистено и готово, когато има златист цвят, прозрачно е и има приятен ядков аромат. Остава се леко да изстине в тенджерата. След това се прецежда и се налива в буркан като се използва тензух, марля или хартия от кухненско руло. Важно е бурканът да е напълно сух, защото допирът до вода може да го развали.

Оставя се на стайна температура без капак да изстине напълно. На другият ден по желание може да се прибере в хладилника или да се прибере в шкаф на тъмно и съхо.

 

Вече знаеш колко лесно можеш да си направиш  домашно гхи с невероятен нежен вкус и аромат. Може да се използва за всякакви кулинарни цели и подхранва тялото с полезни нутриенти за твоето здраве.

 

Погрижи се за себе си с малки стъпки всеки ден!

Усмихнат и вкусен ден,

Петя

+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

Как стресът влияе на чревното здраве и храносмилането

by 27.12.2020

Знаеш ли, че бактериите в тялото ти усещат, когато си стресиран. Ако си изнервен от уличното задръстване, от бъркотията, която са направили децата, притесняваш се за близък човек или трупаш напрежение поради много ангажименти, организмът ти отделя два хормона на стреса – кортизол и адреналин.  Те не само спират растежа на добрите бактерии и стимулират размножаването на вредните бактерии, но и са пряка причина за пропускливост на червата.

Нервната ни система има два дяла, които не могат да функнционират по едно и също време. Парасимпатиковата нервна система кара тялото да “почива и храносмила”. Симпатиковата нервна система, която отговаря за стресовата реакция, подготвя тялото да се бие или да бяга. Когато се храним в спокойна обстановка, седнали на маса, дъвчейки продължително време всяка хапка и наслаждавайки се на храната, кръвта е съсредоточена в храносмилателната система и помага на стомаха да произвежда солна киселина, да храносмила и на чревните лигавици да усвояват хранителните вещества.

При възникване на стресова ситуация, дори ние да не я усещаме като такава, кръвта започва да се стича към крайниците ни, така че да можем да се бием или да избягаме и храносмилането и усвояването спират. Стресова ситуация по време на хранене може да бъде неприятен разговов, бързо хранене, ядене на крак, гледане на телевизия или телефона, мислене негативни мисли и др.

Липсата на достатъчно солна киселина в стомаха е главната причина за непълноценно усвояване на много витамини и минерали, което води до натрупване на дефицити. Солната киселина също убива микробите и когато не е в достатъчно количество, микробите преминават в червата и нарушават баланса на микробиома.  Когато стомахът и тънките черва не успяват добре да се справят с храносмилането, недобре смляната храна постъпва в дебелото черво. Бактериите там започват да храносмилат остатъците храна и в този процес се произвеждат токсини. Токсините водят до ферментация и гниене, което води до симптоми като подуване, къркорене, газове. Това води до възпаление и създаване на малки пукнатини в чревната стена, което позволява големи несмлени молекули да влезнат в кръвния поток и в някакъв момент това може да доведе до алергични реакции.

Нека обобщя до какви неприятни последствия води прекомерния стрес в храносмилателната ни система.

Прекомерният стрес води до:

 • намалено производство на стомашна киселина;
 • влошена абсорбация на хранителните вещества;
 • преминаване на бактерии в червата, които нарушават баланса на микробиома;
 • намален приток на кръв към храносмилателния тракт – 4 пъти по-малко;
 • понижени нива на ензимите в червата – до 20 000 пъти по-малко;
 • мозъкът изпраща сигнали до стомаха и червата и се спира храносмилателния процес;
 • в дебелото черво недобре смляната храна се превръща в храна за бактериите, увеличават се лошите бактерии и гъбичките;
 • лошите бактерии бързо произвеждат вещество, наречено ендотоксин, което провокира защитна реакция в имунната система – тоест възпаление;
 • възпалението нарушава синтеза и на лептин, което пречи на чувството за ситост и чувстваме огромен апетит;
 • възпалението в чревните стени също води до преминаване на големи молекули несмляна храна, която не може да бъде разпозната от имунната система и се задейства имунна реакция и алергия;

Убеди ли се колко силно е влиянието на стреса върху нашето здраве и в частност храносмилането и чревния баланс?

И най-доброто, което можем да направим, за да помогнем на храносмилателната ни система да извършва оптимално своите процеси, е да се постараем да се храним бавно, осъзнато в спокойна среда.

Пробвай на следващото ти хранене да наблюдаваш как точно протича този важен период от ежедневието ти. За да направим малки промени в навиците си, първо е необходимо да сме любопитни към себе си и да открием какво точно правим, след това да решим какво искаме да променим и след това да въведем леки и постепенни новости.

Промяната е в твоите ръце!

 

+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie. 

[contact-form-7 404 "Не е намерен"]
  Cart