Блог

Какво правя, за да премина по-лека и енергична през празниците?

in Пълноценно хранене, Холистично здраве 27.12.2020

 

И при теб ли се случва да очакваш празниците с толкова нетърпение, заради коледния дух, настроение, веселие, споделеност, изненади и вкусотии?

Всички тези елементи правят този период вълшебен. Едно от главните неща, които може да ни лиши от насладата е да се отдадем до такава степен на кулинарните изкушения, че това да ни накара да се чувстваме подути, тежки, разочаровани от себе си и буквално да ни развали настроението.

Ето защо тази година аз си измислих малки стъпки, за да не преминавам в Новата година с няколко килограма отгоре и в същото време да се наслаждавам на храната.

Ще споделя с теб как мисля да премина през този празничен период без да преяждам и да се чувствам лека, енергична и щастлива.

 1. Старая се до 11-12 часа сутринта да приемам само здравословни леки течности като:
 • Хладка вода с лимон и ечемични стръкове на прах – помагат за хидратиране, алкализиране на организма и за изхървляне на токсините от тялото.
 • Джинджифилова вода – стимулира производството на стомашна киселина, помага за балансиране на кръвната захар, за топенето на мазнини, за подкрепа на имунната ми система.
 • Билков чай с лъжичка мед – помага за подобряване на имунитета и свързване с природата. Лъжичката мед помага на черния дроб за възстановяване на гликогена, който е загубен през нощта.

С две думи се  опитвам да спазвам периодично гладуване, за да дам почивка на храносмилателната си система и да се възползвам от всички ползи, които носи този вид хранене. По този начин помагам на черния дроб, който работи цяла нощ и до около 12 часа на обяд, за да се прочисти от натрупаните токсини от предния ден.

 1. Когато огладнея, първо се наслаждавам на поне 2 плода, за да ме заситят временно и да преминат леко през стомаха ми, без да се смесват с остатъци от други храни и да се получи ферментиране. Ако искаш да ядеш плод през друго време на деня, е добре да минат около 3-4 часа от последното хранене.
 2. Старая се да се храня с прясна, сезонна, истинска храна – избягвам захар, рафинирани храни, полуфабрикати, трансмазнини, хидрогенирани мазнини. На всяко основно хранене прибавям зеленчуци – под формата на свежа салата, салата от диво ферментирали зеленчуци или безскорбялни зеленчуци на фурна.
 3. Старая се всяка сутрин да си правя около 30-минутна тренировка вкъщи, за да се чувствам енергична през целия ден.
 4. Всеки ден излизаме на разходка, за да се насладим на ходенето и свежия студен възхуд. Цялото семейство се радвахме няколко пъти на снега, който е останал в планината като се пързаляхме с шейни и се бихме с топки.
 5. Всеки ден гледам да приемам поне няколко храни, подправки и билки, които подпомагат храносмилането ми: джинджифил, канела, куркума, кардамон, магданоз, черен пипер, лют червен пипер, авокадо, ананас, гхи, кокосово масло, костен бульон или колаген, цитросови плодове. Също приемам етерични масла, които подпомагат храносмилането ми: канела, грейпфрут, лимон, мента.
 6. И сега няколко принципа за съзнателно хранене, които могат да направят чудеса, ако се спазват редовно и станат навик. Въпреки, че ги знам всичките отдавна, все още не мога да кажа, че ги спазвам напълно. Постоянно си говорим за тези неща вкъщи и въпреки това все още не се справяме добре в тази област. Ето ги основните неща, които могат да ни помогнат да подобрим храносмилането си и да не изяждаме огромни количества:
 • 20-30 минути преди да седна на масата изпивам една чаша вода. Това ме хидратира и притъпява острото чувство на глад.
 • Правя три дълбоки вдишвания преди хранене, за да включа парасимпатиковата нервна система или т.нар. режим “почивай и храносмилай”.
 • Благодари за храната, която е на масата и си мисля, за пътя, който е изминала, за да стигне до моята трапеза.
 • Старая се да не пия течности по време на хранене. Ако се чувствам много жадна или пия вино, пия само няколко малки глъдки по време на храненето. Оставам другите течности за поне 30 минути след като съм свършила с храната. Течностите, особено студените, влизайки в стомаха стопират храносмилането и това води до чувство на тежест и недобро усвояване на хранителните вещества.
 • Храня се бавно и дъвча продължително всяка хапка поне 15 пъти преди да преглътна. Това подпомага работата на стомаха и се засищам по-лесно. Когато се храним бързо изяждаме по-големи количества, защото сигнълът който стомахът дава на мозъка, че сме сити стига след 15 минути, след като сме започнали да се храним.
 • Наслаждавам се на всяка хапка и изследвам различните вкусове и структури – сладко-киселият вкус и хрупкавината на ябълката, киселият апетитен вкус на зелевите сърмички с чубрица, пухкавината на коледната питка, топлината от събралите слънчеви лъчи сушени чушки пълни с боб и овкусени с джоджен.
 • Храня се в приятната компания на любимите ти хора като се стараем темите на разговор да са само весели и приятни.

 

Това са моите малки стъпки, които мисля, че ще ми помогнат през тези прекрасни почивни дни да премина по-лека, по-спокойна, енергична и в добра форма.
Сподели ми какво ще направиш за себе си, за да се чувстваш прекрасно през този празничен период.

Желая ти здраве, светли и весели празници с любимите ти хора!

Собственикът на сайта petyafachikova.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.
+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.