Блог

Вдъхновяващата промяна на Преслава след участието си в Есенното презареждане

in Вдъхновяващи истории, Избрани публикации 27.04.2023

За първи път споделям историята на една дама, която направи много промени в начина си на хранене и живот след участие в едно от Сезонните презареждания. Минаха около 6 месеца от участието й в Есенното презареждане, тя участва вече в 3 издания на програмата, успя постепенно и здравословно да се раздели с 10 излишни килограма и още си спомням, какво ми каза, когато споделяше със сияеща усмивка победите си: „Е, няма такова удоволствие като да се чувстваш прекрасно в тялото си“.

Сезонните презареждания са само по 2 седмици и не са програми за отслабване, а програма за рестарт, за обновление, за връщане към здравословните ни навици или създаването на нови, за подкрепа на детокс процесите, храносмилането, за повече енергия и лекота в синхрон със сезона. Много съм щастлива, че именно участието на Преслава в тази програма й помогна и вдъхнови да крачи смело по пътя на промяната и грижата за себе си. И това нямаше да се случи, ако тя не беше твърдо убедена, че се нуждае от промяна и е последователна в действията си.

Благодаря на Преслава, че се съгласи да разкаже за за нейния път, трудности и победи и разбира се промяната й не е свършила, защото тя повече от всякога вярва, че може и заслужава да се грижи за себе си.

Ето какво сподели Преслава:

– Преси, какво те накара да участваш в програмата „Есенно презареждане“?

– В краят на септември месец 2022 година започна да ме болят седалищните мускули около областта на тазобедредната става, като болката започна да се спуска към коляното. Реших да посетя личната лекарка, която ме прати на рентген и се установи, че имам коксартроза на тазобедерената става. Първото нещо, което ме посъветва беше да отслабна (за мой ужас, тъй като съм скарана с диетите и всякакъв вид хранителни ограничения), да се движа и ме прати на 7 дневна физиотерапия, която не ми помогна особено.

Бях чувала, че Петя е нутриционист и ми излизаха предложения за Есенното презареждане във фейсбук, но така и не се записах. Но когато ножът опря до кокала веднага и писах, а на следващия ден се чухме, за да обсъдим как може да ми помогне. Въпреки че Есенно презареждане вече беше започнало и беше към 10ия ден, Петя ми предложи да се включа и да започна от първи ден като при нужда можех да се обърна за помощ към нея. Не се колебах много и се записах. Изпрати ми материалите и още на следващия ден си набавих необходимите продукти, запознах се с програмата и прегледах седмичното меню. Оказа се, че още една приятелка се беше включила и не беше започнала, така че двете щяхме да се подкрепяме. И така започна моята нова връзка с храната.

– Какво се случи? С какво ти беше полезно участието ти в програмата?

– Открих, че храната без месо, без млечни и глутен може да бъде също толкова вкусна, разнообразна, но с тази разлика, че след като се нахраниш не се учвстваш отпаднал и не ти се доспива, а напротив – пълен си с енергия и можеш да продължиш деня си с пълни сили. Чувството да ти е леко на стомаха, а ти все едно не вървиш, а летиш. Научих някои трикове как да избегнем резки скокове и спадове в кръвната захар, колко важно е да добавяме салата към основното ядене, за по-добра перисталтика, също така как да си направя ядково мляко, домашна гранола, вкусно и полезно кремче с авокадо и банан, да готвя без или с минимално количесто мазнина, как да разнообразя всяко ястие или салата с домашен дресинг, да си накисвам всички зърнени и бобови култури и ядки и още много полезни рецепти и съвети.

Какво е най-ценното според теб в тази програма?

– Най-ценно в Сезонните презареждания е, че се прави в затворена група, където енергията е страхотна, участниците подкрепящи и вдъхновяващи, а Петя минава през програмата заедно с нас и ни подкрепя на всяка крачка. Най-важното и това, което на мен най-много ми харесва, е че нещата не се правят на всяка цена, а всичко става плавно и всеки участник слуша и следва собственото си тяло. Всяка малка крачка, всеки малък напредък е от значение и се празнува като голям успех. В групата никой никого не съди, а се подкрепяме и си помагаме. А на края на програмата тялото се отблагодарява, за положената грижа. Наред с хранителните насоки има и предложени тренировки с Ася, които са важна част от цялата програма и задействане на метаболичните процеси в тялото. Също така всеки път има гост, който споделя опит, дава насоки и съвети. Има и предизвикателсква всеки ден, за по-голяма мотивация.

– За кой би била полезна програмата, според теб?

– Програмата е за всеки, който би искал да погледне храната с други очи и да подобри връзката си с нея. За всеки, който иска да се погрижи за своите тяло, ум и душа и да им подари грижа. За всеки, който иска да замени вредните си навици с нови полезни, които ще му помагат да се чувства по-жизнен, енергичен и здрав. За всеки, който е намерил своето „защо“ е важна грижата за здравето си и това на семейството си.

– Какво постигна ти за 6 месеца и участие в три Сезонни презареждания?

Преди да започна Есенното презареждане през октомври 2022 бях малко над 80 кг, вечно изморена, в лошо настроение, с никаква хранителна култура- хапвах каквото беше пред мен и без мярка, с чести болки в стомаха от преяждане или от смесване на различни храни. Не съм предполагала, че мога да се лиша от месо, глутен и млечни пък било то и за две седмици. Но за трети път преминах през Сезонните презареждания с Петя и мога смело и гордо да заява, че вече съм 70 кг, събуждам се бодра, чувствам се лека и прекрасно в кожата си. Храня се осъзнато и се наслаждавам на сезонната храна, която с удоволствие приготвям сама. Запонах да експериментирам в кухнята и да изпробвам рецепти, които при други обстоятелства не бих пробвала. А най-големия ми успех е, че успях да облека ония дънки и пола, които бях купила за момента, когато ще отслабна. Хората около мен също забелязаха промяната и даже вчера мъжът ми ми каза, че изглеждам по-млада и съм се разхубавила. Какво по-хубаво от това.

Ще излъжа ако кажа, че не е имало трудности, изкушения и дори хора, който да се чудят, защо „си го причинявам“, но когато веднъж изпитах удоволствието и насладата от постигнатия резултата, знам, че всичко е имало смисъл.

Есенното презареждане даде началото на пътя ми към по-здравословен живот, грижа и любов към себе си. Всичко започва от нас самите и когато сме готови да поемем живота си в ръце, правилните хора и събития се появяват случайно или пък не толкова случайно. От нас зависи кой път ще поемем и с кого ще го споделим. На първо място аз избрах себе си, а това неизменно повлия положително и на моето семейство. Ако и вие иската да направите нещо хубаво за вас самите не се колебайте да се свържете с Петя.

– Прекрасно, Преси! Поздравявам те, че избра да се погрижиш за себе си и своето здраве, че направи толкова малки промени, че си последователна и сега тялото ти се отблагодарява за грижата! Благодаря ти много за доверието и възможността да бъда част от твоя път на промяна! Много се радвам, че участието в Сезонно презареждане – толкова кратка програма ти помогна наистина да се рестартираш и да положиш началото на нови здравословни навици в живота ти.

– И аз ти благодаря, Петя, че споделяш радостта ми от постигнатото. Понякога си мислим, че можем сами, че знаем всичко, че в Google ще намерим това, което искаме. Но истината е, че в днешно време тънем в океан от информация и е много лесно да се „удавим“ в неверни и непроверени методи и програми. Затова е по-добре да се доверим на професионалист, който да ни води и напътства с усмивка към желаните резултати. В Сезонните презареждания информацията е достъпно представена, най-важното е синтезирано и е много лесно да се следват съветите и препоръките, които даваш. Пожелавам на всички здраве, вдъхновение и грижа за себе си.

– Благодаря ти, че се съгласи да разкажеш твоята история за начало на промяна, която вярвам, че ще продължи и занапред! Бъди здрава и продължавай все така се грижиш за себе си и да бъдеш вдъхновение за промяна!

На всички, които усещат нуждата от промяна в навиците си, в начина на живот или в нещо друго, искам само да напомня, че и най-голямата промяна започва с първата стъпка. Важно е да решим, да започнем и да не спираме. Това е.

Собственикът на сайта petyafachikova.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.
+ posts

Аз съм Петя, възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Сдружението на нутриционистите в България, майка и жена вярваща в силата на осъзнатото и пълноценно хранене и здравословния начин на живот да ни подкрепят да постигнем цялостно благоденствие.